Thursday, January 29, 2009

jangan boikot KFC? - sambungan

I still haven't got their (KFC) answer. Hmmm... Adakah mereka ada sesuatu yang ingin disembunyikan? Or are they just plain busy??? Aku memang selalu paranoid dan selalu pandang serong kat sesuatu benda yang tiada klarifikasi, hehe. Tapi... Ahhhh!! Aku tak kira, aku nak boikot jugak! And I have my own reasons for doing that oke...

1. Yuran penggunaan nama itu, adakah seposen dua setahun? Aku rasa surenya berbelas ribu, if not berpuluh ribu atau beratus ribu, kan? Agak2nya yuran penggunaan nama tu gi ke mana ek? Haa.. Jawab jangan tak jawab!!!
2. Mulai sekarang, aku nak cuba avoid US (& Europe & Israel yang seangkatan dengannya) products whenever possible. Kedengaran seperti terlalu ambitious kan aku ni? But I will try my best, insyaAllah... Berjaya atau tak, itu tak penting. Yang penting, kita ada usaha untuk membantu saudara2 kita di Gaza, walau sekecil mana pun usaha tu...

p/s: haiii.... bila la RFC nak bukak branch kat Klang Valley ni...

Gerhana matahari 2009

Seperti yang ramai tahu, Isnin lepas kita di Malaysia sangat bertuah untuk melihat kejadian gerhana matahari separa. Tapi bagi aku, aku cuma menonton 'live telecast' yang konon2nya dapat ditonton melalui website www.angkasa.gov.my (lebih hampeh daripada yang kujangkakan). Walaupun aku tak dapat tengok secara live (live as in dengan mata kepala aku sendiri oke...) masa tu (terlupa ada x-ray film dalam gobok, huhuhu...), aku percaya ramai yang lebih bernasib baik daripada aku. Salah seorangnya adalah kawanku, Zainie. Sangat2 la beruntungnya kerana dapat melihat thru binoculars (rasanya ada filter pada binoculars tu kot...) & dapat snap gambo hanya dengan menggunakan kamera 2mp henpon cap sony ericsson. Memang rezeki ko la Zainie... Aku letak gambo gerhana yang ko snap kat sini ek, terima kasih sebab bagi aku post gambo ni kat blog aku :D

Zainie cakap: gambar gerhana matahari..taken at 17.59 using binocular and 2mp sony ericsson handphone. yang mcm bulan sabit tu matahari yang dilindung by bulan..kebetulan nak keluar beli pisang goreng...


Isk! Kalo la aku ingat kewujudan x-ray film dalam gobok petang tu, dah pasti aku akan dapat tengok secara live & amik gambo di sebalik x-ray film tu. Tapi apakan daya, bukan rezeki aku hari tu untuk dapat melihat kejadian Allah yang yang sangat cantik... gambo kat bawah ni aku dapat masa tengok yang konon2nya live telecast kat www.angkasa.gov.my

picture taken at approximately 17.36

Nak tengok gambo2 yang cantik, but somewhat different? klik kat blog Nurul, rakan bloggerku...

Gambo2 lain kat bawah ni aku amik kat Yahoo! News je, hehehe...

A bird sits on top of a crescent moon and star, a symbol of Islam, against a partial solar eclipse as seen through a filter in Kuala Lumpur January 26, 2009.

REUTERS/Bazuki Muhammad (MALAYSIA)

The moon passes between the sun and the earth during an annular solar eclipse as seen from Bandar Lampung, Indonesia Lampung province January 26, 2009.

REUTERS/Beawiharta (INDONESIA)

A crescent-shaped sun caused by a partial solar eclipse sets near a minaret of the Masjid Abidin mosque in Kuala Terengganu January 26, 2009.

REUTERS/Tim Chong (MALAYSIA)

The moon casts a shadow at the sun blocking it partially in a partial solar eclipse as it sets on Monday Jan. 26, 2009 at Manila's bay, Philippines.

(AP Photo/Aaron Favila)

Indonesian Muslim men pray near telescopes after watching the solar eclipse in Anyer beach, Indonesia's Banten province January 26, 2009.

REUTERS/Crack Palinggi (INDONESIA)

Wednesday, January 28, 2009

A life manual (part 1)

Have you heard about this book - "Rules of Thumb: A Life Manual" by Tom Parker? I've read this book in only one night - it was very interesting, I can't put it down! Here are some excerpts which are interesting:






On law & crime:
Ordinance & Subordinance
  • The amount of corruption in a society is directly proportional to the number of laws the society has. -Jim Butter-

On house & home:
Avoiding White Elephants
  • Never buy a kitchen appliance designed for only one kind of food (like a bagel toaster). -Rulesofthumb Review Board-

On wild card:
Passing The Time In A Line
  • The number of minutes you will wait in line at the bank is equal to the number of people ahead of you divided by the number of tellers times 2.75. -Chuck Davis, writer & broadcaster-

On food & drink:
Shopping The Perimeter
  • The most nutritious foods (vegetables, meats, breads) are located around the perimeter of the grocery store; the centre aisles are used for low nutrition, high-profit junk foods. -Bill George-

On education & school:
Guessing With Your Gut
  • Never change your first guess on a multiple-choice question when checking over your answers. The first guess is always the best one. - William H. Smith-

On conversation & body language:
Shouting Yourself Out
  • In Japan, the first person to raise his or her voice loses the argument. -Cally Arthur, editor & communications coordinator-

On business & sales:
Keeping Meetings Short & Sweet
  • The better the agenda, the shorter the meeting. People will focus on the list & be more reluctant to stray when they have a set number of things to accomplish. -S. L. Young, project manager-

On automobiles:
Stopping Too Close
  • If you can't see the license plate of the car in front of you at a stoplight, you're too close. -James Vincent, driving instructor-

On the arts:
Scoring A Good Book
  • To find interesting & popular books in a library, look for the shelf where returned books are stored before they are reshelved. - Andy Steinberg-

On cooking & entertaining:
Food For Safe Keeping
  • Foods that are normally hard are bad if they've turned soft. Foods that are normally soft are bad when they've turned hard. -Herman N. Cohen-

On joker:
Totalitarian Attire
  • The more the local police uniforms resemble military uniforms, the less liberal & democratic that country is likely to be. -Sam Roggoveen, editor of www.lowyinterpreter.org-

On math & measurements:
Dividing by three
  • A number is divisible by 3 if the sum of its digits is divisible by 3. For example: 1,326 is 1+3+2+6 = 12, & 12 divided by 3 = 4. Thus, 1,326 is divisible by 3. -Catherine O'Doul-

On career & worklife:
Reducing Your Personal Backlog
  • Make a new "to do" list every day from your larger list of projects, goals & things to do. If something gets transferred to the next day's list ten times, drop it. There's a reason you're avoiding the task. -Rulesofthumb.org Review Board-

On pets:
Feeding Frenzy
  • If your pet fish do not consume their food within five minutes, you have fed them too much. -Rick Broadhead, aquarium hobbyist-

On money & finance:
Keeping A Friend
  • Never loan a friend more than you can afford to give away. -Reed Alvord-

On writing & presentation:
Blog It 'Til You Make It
  • You need to post more than once a week to have any hope of attracting readers to your blog. Daily postings are even better. -Rulesofthumb.org Review Board-

On health & body:
Clammy Hands
  • If you are too busy to use hot-air hand dryers in public restrooms, your lifestyle is too hectic for your health. -Gerald Gutlipp, mathematician-
to be continued...

Sunday, January 25, 2009

Happy anniversary to us!

It was our second year anniversary a few days ago. Macam tak percaya lak, hehehe... But there's a few people who still thinks that I'm not yet married. Why ahhh? Is it because I'm kecik and kurus? Or is it because I'm cute? Some people thinks I'm 5 years younger, sometimes 8 years younger than my real age, hahaha! Wahhhh... Tak abis2 perasan la aku ni. Tolonglah, aku dah banyak wrinkles la crows' feet la macam2 la... Takdenya muda lagi, hehehe... Tapi hatiku sentiasa muda!

My goals this year are:

~ to be a better wife (sorry sayang, saya ni slalu macam nak gaduh dengan awak kan? huhu...)
~ to be a better daughter
~ to be a good mother (bila tiba masanya InsyaAllah...)
~ to be a better friend
~ to be less of the kuat merajuk type
~ to be more careful with people yang ada muslihat (eden ponah tokono, tapi jangan ditanyo jang!)
~ to be less grudgy towards people (haaa... jangan korang tak percaya ni!)
~ to be more sensitive, sympathetic and empathic towards others' needs
~ to be more able to control my unpredictable moods
~ secara umumnya, to be a better muslimah :)

Boleh ke aku nak capai semua gol aku ni? So wish me luck, and do pray for me... :D

Kiut tak kaki kitorang?

Saturday, January 24, 2009

What will we do if...

Jika Malaysia diserang
Dilulus terbit pada Friday, January 23 @ 23:00:00 MYT oleh TokBatin

Oleh blalang

"Dari kengkawan Buat renungan...


Andai Malaysia diserang seperti negara Islam yang lain... Apabila negara-negara islam yang lain dilanda peperangan atau diserang oleh askar kafir... kita sering mendengar pemimpin-2 kita menggunakan modal seperti ini.." Kita patut bersyukur Malaysia aman dan damai..." Tetapi pernahkah kita berfikir untuk sejenak, sejarah ditulis setelah ia berlaku, tetapi sejarah tidak dapat diramal ketika ia sedang berlaku.

Ketika rakyat Islam Bosnia disembelih oleh paramilitari Serb, pada malam sebelumnya mereka hidup seperti biasa dan tidak pernah terlintas bahawa keesokan harinya akan bermulanya hari celaka bagi mereka. Jadi, untuk sejenak cuber kiter berfikir dalam bentuk reverse engineering iaitu: Bagaimana jika kita yang diserang oleh kuasa kuffar seperti negara Islam lain, dan negara Islam yang lain plak jadik cam kiter?

MALAYSIA DISERANG ???
untuk menanam kesedaran ke atas Melayu Yang Mudah Lupa. (Melayu Mudah Lupa kata Mahathir) AMARIKOS menyatakan Malaysia sarang pengganas... ada pejuang Hizbullah terlepas ke malaysia... lalu menghantar Kapal Pengangkut Pesawatnya (CARRIER) di Selat Melaka dan di Laut China Selatan.

Menghantar kapal selam nuklearnya dgn muatan peluru berpandu membawa armada tentera untuk menyerang malaysia... AMARIKOS menyuruh negara berhampiran dengan Malaysia yang merupakan sekutu rapatnya SINGOFURO di selatan, TAHAILAND di Utara dan PILLIPINNOS di Timur menenyerang Malaysia dengan alasan memburu pengganas al-Qaeda atau Hizbullah sama seperti alasan Israel menyerang Lubnan dan Palestin.


Boleh baca lebih lanjut di sini.

Friday, January 23, 2009

We Will Not Go Down (Gaza Song) - Michael Heart

Message from Michael

Dear friends,

I have been overwhelmed by the warmth and the friendship you have all given me in response to my song for Gaza, "We Will Not Go Down". I am doing my best to go through your numerous messages, emails and comments, and ask you to kindly bear with me until I am able to do so. Please forgive me if I am not able to respond to each and everyone of you; but please also know that I really appreciate your messages.

My original intention to donate proceeds from the sale of the MP3 to charity has been complicated by technical matters; therefore, I have decided to make the song available free of charge. I would like to request that after downloading the song from this page, you kindly donate directly to a charity or an organization dedicated to alleviate the suffering of the Palestinian people. Worthy of note is UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East), which has been helping Palestinian refugees since their dispossession in 1949. Please click here to donate through them: http://www.un.org/unrwa/

Thank you for your continued encouragement of my work as a musician, for your purchases of my CD (available here on iTunes)
, and for spreading the song, the video and the message as you have been doing. I am grateful for every demonstration of support I have received from you, and for every thought and prayer that has gone to the people of Gaza.


Sincerely,

Michael Heart


video


WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)
(Composed by Michael Heart)
Copyright 2009



A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

jangan boikot KFC?

Tadi ada dapat satu email pasal jangan boikot KFC. Tatau la betul ke tak, wallahua'lam. Tapi meh aku taip balik apa yang ada dalam email tu.

-------------------------------------------------------------------
Subject: FW: JANGAN BOIKOT KFC

salam semua...

tujuan email ni adalah untuk memberi penjelasan mengenai boikot KFC. banyak orang dah tanya pada saya mengenai KFC. dan ada juga yang sms kata "baik ko berenti keja ngan KFC. ko dah bunuh orang palestin"... dah banyak sms yang saya dapat... daripada kawan2 sekolah, universiti dan segenap lapisan masyarakat.

untuk pengetahuan semua, KFC Holdings (M) Bhd adalah milik Kulim (M) Bhd. Kulim ini pula adalah anak syarikat Johor Corporation. siapa yang tidak tahu sila cari mengenai Johor Corporation. oleh itu, KFC Holdings (M) Bhd adalah milik Malaysia. tiada sebarang keuntungan yang diberikan kepada US mahupun Israel. KFC hanya menggunakan nama. KFC Malaysia hanya membayar yuran penggunaan nama sahaja.

akan tetapi, setelah KFC menjadi anak syarikat Johor COrporation, pengerusinya sedang berusaha unutk membeli KFC di US. ini adalah usaha yang sangat murni. Tan Sri Ali Hashim adalah pengerusinya yang memang mempunyai idea bisnes yang bernas. selain itu juga, di bawah KFC Holdings (M) Bhd terdapat anak syarikat iaitu:

Pizza Hut
Kedai Ayamas
RasaMas Restaurant
Ayamas Food Corporation Sdn Bhd
Region Food Industries (Sos Life)
bakery (untuk garlic bread & roti2 di KFC)

tenaga kerja untuk semua syarikat ini adalah majoriti Melayu Islam. oleh itu, bayangkanlah jika masyarakat memboikot KFC apa akan terjadi kedapa orang Islam Malaysia? oleh itu fikir2kanlah apa yang saya katakan ini. diharap sapat memberi penjelasan kepada sahabat2 dan sesiapa sahaja. sama2 kita membangunkan ekonomi orang Islam. inilah dinamakan Jihad Bisnes.

sekian.

Muhamad Ammar Abdullah
Halal Audit Executive
KFC Holdings (M) Bhd
03-20263388 ext 282
012-5678443

------------------------------------------------------------------

Haa... suda baca? If this is true, then there's no need to boycott KFC oke... Aku dah email sendiri ke KFC Holdings (M) Bhd, we'll see what they will say oke... Bila dah dapat jawapan, akanku post kan ke blogku. Kalau ada sesapa rajin, boleh la call or sms mamat keje kFC seperti nama di atas. Aku bukan tamau call, tapi aku ni pemalu orangnya hehehehe...

membeli sarapan di pagi jumaat

Pagi tadi, on the way nak gi keje, kitorang stop kat kedai tepi jalan untuk beli sarapan. Sebenarnya memang dah plan sejak 2 hari lepas untuk berenti kat kedai tu sebab ada benda yang aku & my significant other tak puas hati. Pelik lak kan? Orang kalau tak puas hati kat satu2 kedai tu, buat apa nak gi kedai tu lagi kan? Tapi kitorang ada plan kitorang sendiri, hehehehe... Bukannya dengki kat kedai tu, cuma nak mempertahankan hak kitorang sebagai pengguna.

Aku akan bercerita secara retrospektif.

Ikuti perbualan aku dengan pakcik kedai tu (lebih kurang la ye...).

Aku: Pakcik, nasi lemak satu ye. Singgit setengah kan?

Pakcik: Ha'ah.

Aku (sambil ambik satu bekas polisterin): Mihun goreng ni kalau satu bekas polisterin berapa ringgit ek pakcik?

Pakcik: Dua ringgit.

Aku: Mahal jugak ek...

Pakcik: Owh, itu kalau isi penuh2, tengok la awak isi banyak mana.

Aku: Owh... kalau saya bubuh timun, kacang, sambal, harga lebih sikit la ek pakcik?

Pakcik: Ha'ah lebih sikit le...

Aku pun meneruskan kerja aku mengisi bekas polisterin dengan mihun goreng sekadar yang cukup, sedikit timun, kacang dan sambal tumis.

Aku (sambil menyua satu bungkusan nasi lemak dan satu bekas polisterin berisi mihun goreng dan aksesori): Oke pakcik, nak bayar la.

Pakcik: Nasi lemak singgit setengah, mihun goreng singgit setengah jugak.

Aku: Eh, tadi kan pakcik kata dua ringgit?

Pakcik: Owh, tadi awak isi tak berapa nak penuh.

Aku: Owh oke...

Aku masuk je dalam kete, my significant other terus tanya berapa ringgit aku kena. Aku cakap la tiga ringgit.

My SO: Eh, apsal murah singgit? Meh tengok sikit awak bubuh mihun banyak mana?

Aku pun bukak la bekas polisterin tu nak tunjuk isi dalam dia.

My SO: Eh, aritu pun saya letak lebih kurang banyak tu jugak la, tapi kena dua ringgit setengah!


Oke oke, sekarang aku nak cerita apa kisah di sebalik perbualan tadi.

Gini, dua hari lepas, hari Rabu, kitorang beli sarapan di kedai yang sama, tapi masa tu my significant other yang turun, aku dok dalam kete (kebetulan aritu aku yg drive...). Masuk2 je dalam kete, my significant other bising2 kata mahalnya mee goreng pakcik tu, kena sampai dua ringgit setengah, total semua sekali empat ringgit sebab dia belikan aku nasi lemak satu. Kitorang dah berkira2 nak pangkah kedai tu, tamau gi situ lagi. Tiba2 datang idea aku nak buat eksperimen. Aku bagitau my significant other yang aku rasa kita patut berenti lagi kat kedai tu tapi kali ni biar aku yang turun beli. Sebabnya aku nak tanya pakcik tu macam apa yang aku cakap dalam perbualan kat atas tu.

Kebetulan pagi tadi masa berenti kat kedai tu, ada 2-3 orang pelanggan, dan pakcik tu pun tengah dok mengisi bungkusan2 kertas dengan nasi lemak untuk sorang pelanggan ni. Masa tu la aku tanya dengan suara yang kuat supaya pelanggan lain pun dengar (bukan tengking ek, cuma suara tu kuat sikit je...).

My significant other berpendapat, pakcik tu gabra bila aku tanya macam tu, dah tu ada orang2 lain pulak kat situ, so mesti la dia nak cover line kan... Agaknya tu la pasal dia bagi harga murah sikit daripada harga yang dia bagi pada my significant other. Mungkin jugak kot...

Satu lagi, aku ada gak terpikir, ntah2 ada beza kot harga mee goreng dengan mihun goreng. But to be frank, aku tak pernah lagi jumpa kedai/gerai yang jual mihun goreng dan mee goreng dengan harga yang berbeza (kuantiti lebih kurang sama ye...).

Begitulah cerita membeli sarapan di pagi Jumaat...

Teringat lak ada skali ni, dalam awal bulan ni, kitorang ada urusan kat bank. Disebabkan orang ramai gila kat bank dan turn kitorang pun agaknya lagi sejam baru sampai, so kitorang pun gi sarapan kat kedai berdekatan dengan bank tu. Aku order roti kosong, my significant other order satu set roti bakar. Sambil2 menunggu order kitorang sampai, kitorang pun baca la senarai menu dan harga yang ada kat kedai tu. Aku tak ingat exact price dia, tapi beza roti kosong dengan roti bawang sampai 80 sen. Isk! Bawang je 80 sen? Berapa bijik dia letak bawang? Bawang tu pun sekilo baru berapa ringgit... Silap2 sekeping roti bawang tu maybe letak suku bawang je agaknya. Hmmm.. Entahlah. Ke ada 250 gram bawang dalam sekeping roti bawang tu? Hahahahaha....

Macam2 la diorang ni...

Thursday, January 22, 2009

kena tag lagi!

Waaahhh.... Aku tak pasan rupanya aku suda kena tag lagi, hehehehe... Sori ye ida... Lambat2 pun saya buat juga kan. I'll do the other one in the next few days ya!

So here goes:

1. Do you think you're hot?
Yep, sebab kadar metabolisme badanku tinggi, hahaha... Actually, i don't think so la, buat as long as my significant other thinks I'm hot, it's oke... :D

2. Upload a favourite picture of yourself.
Tak cakap suruh letak gambar baru atau gambar lama kan? So nasib la...

3. Why do you like that picture?
Because I looked cute in it? :p

4. When was the last time you ate pizza?
Can't remember, maybe a year ago. I'm not a big pizza fan anyway...

5. The last song you listen to?
Love Song -Sara Bareilles

6. What are you doing right now beside this?
Updating paperwork to organize a training, munching on biscuits.

7. What name do you prefer beside yours?
Amira, Hilmi

~People to tag~

suzana
rozana
zaza
jue
jo

8. Who is no. 1?
My ex-classmate from MRSM who is now an English teacher. Go sue-z go!

9. No. 3 is having relationship with?
Her hubby, 2 beautiful princesses & 1 handsome prince.

10.
Say something about no. 5.
I got to know her from no. 3. We hit it at once, memang best gile kawan dengan dia. She's into japanese animes although she's now married with a baby :D

11. How about no. 4?
She's my brother's friend actually, but I'm pleased to know her...

12. And no. 2?
My ex-classmate from Skudai. Got in touch recently with her through Facebook. Rindunya kat kawan2 lama...

to boycott or not to boycott? the choice is yours...


Baru2 ni aku ada dapat satu email berkenaan kenapa kita perlu berfikir bila kita nak bertindak memboikot produk2 yg affiliated dgn israel. I agree when the original author (tatau lak sapa sebab email tu dah berapa kali forwarded daaa....) said we can't boycott things or places blindly just because they are connected to the zionists. He or she wanted us to think about the Muslim employees' & franchise owners' fates. Nanti ada lak yang cakap, "ko senang arrr cakap... ko dah keje tetap, takyah pening2 pale nak cari keje lain. Yang orang lain tu apa cerita? Ko nak bagi diorang keje ke?". Hmmm, pulak dahhh....

Well, pendapat author tersebut tak semestinya betul, dan pendapat aku juga tak semestinya salah, dan begitulah juga sebaliknya. So please read further with an open mind oke...

Memang betul bila ada niat nak memboikot, takleh secara membuta tuli, kena fikirkan juga nasib pekerja2 beragama Islam yang bekerja kat tempat2 tu. Tapi pada masa yang sama, aku rasa tak sampai hati nak pi makan kat KFC ke McD ke or beli barang kat Tesco or Carrefour bila mengenangkan nasib saudara2 kita di Palestin. Bila ke tempat2 camtu, yang paling aku terbayang adalah budak2 tak bersalah yang mati kena bom. Masa tu mula la terfikir, "aku suka ke orang2 kat Palestin kena sembelih dek yahudi laknat tu?".

Walaupun mulut kata tak suka, benci, mengutuk, mengecam, dsb... tapi setakat pada mulut je la. Aku sedih dengan diri aku sendiri...

And as for the employees of such places, sudah tiba masanya mereka juga untuk mencari kerja lain. But I totally agree when the original author said that now is a very difficult time to find decent jobs, even for degree holders (tak macam zaman mak bapak kita dolu2...). The least that they can do in this difficult times is untuk menanam sedalam2nya perasaan marah dan benci terhadap perbuatan yahudi laknat terhadap orang2 Islam di Palestin, dan bila ada rezeki atau bila tiba masanya, cepat2 bertukar kepada kerja lain. Tapi kalau dah memang dah tak dapat2 kerja lain, nak buat cemana kan... yang penting usaha yang berterusan...

Dan memang betul juga kata original author itu yang mengatakan pihak yang paling layak bertindak dalam hal2 besar camni adalah pertubuhan2 dunia macam OIC (owh I see...). Tapi kita kena terima hakikat yang sebenarnya OIC tu takde la kuat mana pun, nama je gah. Bukan setakat OIC, bahkan kebanyakan negara2 Islam seluruh dunia ni (tak termasuk Malaysia sebab pada pendapat aku Malaysia cuma sebuah negara sekular yang mana penduduk majoritinya adalah orang Islam) pun lemah takleh nak bersatu menentang yahudi zionis tu. Masing2 nak jaga periuk nasi masing2... (kan bagus kalau mamat jutawan yang beria2 nak beli kasut yang dilempar kat bush dgn rege juta2 tu dia sedekahkan duit juta2 tu ke Palestin...). 'Ayah angkat' israel si US of A tu pun diorang takut nak tentang. So bila pihak yang diharapkan tak dapat buat apa2, tu yang ada beberapa pihak yang terpaksa menentang yahudi zionis tu dengan cara mereka sendiri. Daripada tak buat apa2 sebab tunggu pihak yang 'berkuasa' buat sesuatu, baik bertindak sendiri - lebih kurang camtu la kot...

Yahudi zionis tu bukannya takut pun kat orang lain, diorang cuma takut kat missile Hamas dan Hizbollah je agaknya... kecam la cemana pun, diorang buat derkk je, peduli hape diorang, betul tak? Ni Barack Obama dah naik jadi presiden US of A ni tatau la cemana pandangan dia pasal isu yang melanda Timur Tengah. I bet dia sama je macam orang2 yang dulu, tapi mungkin dia tidak akan jadi sebangang bush anak dan bapak. Tapi apa2 hal pun, aku bet juga (isk, apa ke hei asyik betting2 je nih?) dia akan terikat dengan yahudi bengong tu sebab diorang kan kawal ekonomi dunia, huhuhu...

Tapi apa2 pun, hal boikot-memboikot ni hak masing2... yang memboikot jangan pandang serong pada yang tak memboikot, yang tak memboikot juga jangan pandang serong pada yang memboikot. Aku percaya, setiap apa yang kita buat pasti ada sebabnya, sama ada kita memboikot atau tak, kan?

Untuk diri aku sendiri, bila aku memboikot, aku anggap tu sebagai jihad aku. Ni jihad aku yang paling ciput sebagai manusia yang mempunyai selemah-lemah iman bernama aku... huhuhu...

Syabas aku ucapkan untuk mereka2 di luar sana yang sanggup berhenti kerja semata2 kerana tidak mahu bersubahat dengan kejahatan! Aku percaya itu adalah jihad kamu untuk membantu mereka yang memerlukan dan hanya Allah yang dapat membalasnya... We are not going to get perfections, but we are going towards lesser evil, insyaAllah.

TAPI..... dalam kita memboikot, orang2 yang 'sepatutnya' (sendiri fikir la...) patut juga menyediakan barangan alternatif bagi barang2 yang diboikot. Contohnya kita beli barangan buatan Malaysia. Nak lagi baik, beli barangan buatan Muslim, contohnya macam produk2 HPA (aku bukan nak promote HPA sebab aku bukan ahli HPA ye kawan2...). Ini cuma satu cara yang aku dapat fikirkan. Aku percaya banyak lagi cara2 lain yang boleh kita buat dalam usaha memboikot ni, tapi sekarang ni (at this moment la...), aku tengah malas betul nak fikir. Adehhhh!!!

Sebelum aku mengakhiri posting aku kali ini, aku nak cakap sikit ni. Tadi dengar radio IKIM, dalam dekat2 jam 11 pagi. Tetamu undangan untuk slot time tu ada cakap satu ayat ni - "Orang2 Islam di Palestin berjihad melawan zionis, kita kat Malaysia ni berjihad dengan diri kita sendiri je...". Cuba bayangkan, umat Islam kat Palestin sanggup mengorbankan nyawa, harta, tenaga dan keluarga untuk mempertahankan maruah Islam, tapi kita kat sini cuma lawan nafsu diri kita sendiri je. Contohnya macam aku, melawan nafsu nak pi makan Double Prosperity Burger atau Double Cheeseburger kar McD (tapi tak dapat kunafikan, 2-3 hari lepas aku rasa macam orang ngidam sebab dah lama tak pekena burger2 kegemaranku ini, hehehe... tapi kutahankan jua keinginanku iteww...). Berbeza kan jihad kita dengan jihad orang kat Palestin?

p/s: Umat Islam sekarang ni umpama buih2 di lautan... ramai, tapi rapuh, mudah berpecah-belah. Takyah tengok jauh2, tengok dalam Malaysia terchenta ni pun dah cukup...

Friday, January 16, 2009

Sumbangan Ikhlas Anda Diperlukan!

Aman Palestin Berhad,
No. 1, Jalan 3/3B, Seksyen 3,
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor.
Tel: +603 89267019
Fax: +603 89259963


Sebarang sumbangan kewangan disaluran berikut:

Aman Palestin Berhad


(Dana Sumbangan & Derma)

Bank Islam Malaysia Berhad: 1202 9010 0478 80

Maybank Malaysia Berhad: 5622 6301 0787


(Dana Sumbangan Pengurusan)

Bank Muamalat Malaysia Berhad: 1207 0005 1337 17


  • Sebarang sumbangan berbentuk barang yang boleh dijual beli untuk disumbangkan ke dalam tabung Palestin bolehlah menghubungi pejabat untuk mendapat keterangan lanjut.
  • Sebarang MoU, perjanjian-perjanjian, usahasama, kerjasama ke arah penyumbangan yang berbentuk nilai yang boleh dimanfaatkan oleh rakyat Palestin dan kebebasan Palestin amat kami harapkan. Segala usaha kebaikan ini hanya Allah yang layak membalasnya.


Wakil-wakil negeri yang dilantik oleh Aman Palestin:

(Untuk mendapatkan maklumat, perbincangan, bahan cetak dan media)

  1. Johor - Ust Mohd Akib 0127810078
  2. Melaka - Mohd Haris Hasbullah - 019 26
  3. Negeri Sembilan - Dr. Yusof - 012 7359094
  4. Pahang - Ust. Rushdan - 0199313158
  5. Terengganu - Ust. Luqman - 0199818246
  6. Kelantan - Ust. Sarifuddin - 0139393451
  7. Perak - Ust. Shahruzzaman Bistamam - 0195715334
  8. Kedah - Ust. Faisol - 0125814161 atau
  9. Perlis - En. Mohd Luttfi - 0194726140
  10. Pulau Pinang - Ust. Fahmi - 013 4881601
  11. Sabah - Ust. Abduh - 013 8722333
  12. Sarawak - Mohkhtar Zuhaili - 016 8909717
  13. Brunei - Ust. Asri -

Thursday, January 15, 2009

Khutbah Jumaat yang sangat menyentuh perasaanku...

Thanks tu rozana @ yana for recommending the article (or should I say khutbah Jumaat) to me. It's been awhile since I've visited his blog (or any other blog for that matter...). Well, below is a snippet of the khutbah Jumaat:

Khutbah: Palestin Memanggil Kamu Pulang Kepada Islam


Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Sekali lagi, umat Islam sedunia dihidangkan dengan pusingan seterusnya kekejaman regim Zionis ke atas umat Islam dan manusia di bumi Palestin. Kekejaman yang melampaui batas fikiran manusia, yang tidak lain dan tidak bukan adalah untuk mengiyakan apa yang diamarankan oleh al-Quran, tentang fasad besar-besaran pusingan kedua yang dicetuskan oleh kaum Yahudi ini.

Para ahli Tafsir kontemporari menyetujui bahawa kerosakan pertama yang dilakukan oleh orang-orang Yahudi ini adalah semasa mastautin mereka di bumi Yathrib. Mereka menguasai politik, ekonomi dan sosial di kota tersebut, bongkak dengan impian mereka bahawa Nabi akhir zaman akan diutuskan sekali lagi daripada keturunan mereka, dan seterusnya memanfaatkan kebodohan kaum Aus dan Khazraj lalu melaga-lagakan dua kelompok kaum Arab ini hingga berperang sesama sendiri, mencecah suatu tempoh yang amat panjang.

you can read the rest of the khutbah here.

Akan Tiba - Alif

Lamanya tak update blog. Kesibukan melanda diriku, huhu... cuma sempat ber'facebook' saja.

Anyway, I really love this song. FYI, it's written by Amylea & it's the OST of Rona Roni Makaroni. The serial itself is not bad at all, it never fails to make me laugh (sometimes hysterically, tapi takde la sampai tergolek2 kat lantai oke...), although there some over-the-top acting by the actors/actresses (but i loike...). Suitable to watch whenever you're having a bad day. I can guarantee that it will brighten up your gloomy day (at least it works for me...). Oke la, kat bawah ni lirik je la ye. mp3 ke videoclip ke silalah mencarinya sendiri ye...

Akan Tiba - Alif

Hey hatiku...
Selalu mendambakan cinta namun tak kunjung tiba

Hatimu itu
Seperti apa yg ku mahu selama ini

Am Em
Ertikanlah pagiku yg kaku tanpa kamu

C/o
Kau kucinta
Engkaulah yg ku puja
Tertunggu selama ini tak kujumpa
Denganmu ku dilamun indah
Ku harap cinta 'kan tiba di hati kita...

Lihat kamu
Tak kusedari
Waktu dah mulai tinggalkanku

Kau kau kau...
Buatku lupa mengapa ku disini pada mulanya..

Ertikanlah malam ku yang sayu, dingin tanpamu

Setiap hari bersamamu
Ku ingin selalu dekatmu
Kuhitung saat dan waktu
Hingga hari esok kembali lagi

Written By: Amylea
Lyrics By: Amylea

Wednesday, January 7, 2009

Bersabarlah wahai saudaraku

perang (atau lebih tepat lagi, pembersihan etnik) yang meletus di gaza sangat2 membuatkan aku sedih. nasib saudara seIslam kita di sana Allah saja yang tahu. sehinggakan tahun baru 2009 kali ini tak sampai hati rasanya nak sambut sambil bergelak ketawa & bersuka ria sedangkan kita tahu saudara kita di sana sedang berada di ambang maut...

selama ni cerita di sana selalu saja kita baca di dada akhbar atau kita tonton di kaca televisyen & skrin komputer. tetapi perang kali ini betul2 membuatkan hatiku menangis.

menangis kerana rakyat palestin menderita & ramai yang mati terutama sekali kanak2 & wanita.

menangis kerana memikirkan yang kita sudah berada di akhir zaman.

menangis kerana majoriti daripada kita sebagai saudara seIslam tidak mampu menolong selain hanya dapat mendoakan keselamatan mereka.

menangis kerana cemburu mereka dapat bertemu Allah dengan title syahid, insyaAllah...

apa lagi yang kita boleh buat? aku paste kan sekali lagi di sini keratan tulisan dari http://jarumemas.blogspot.com/:
Mereka Saudara Kita

Dan kini bumi Palestin telah digemparkan lagi dengan peristiwa pembunuhan yang seolah-olah tidak akan sehabis-habisnya sehinggalah Yahudi melalui Israel Zionis menguasai setiap inci tanah Palestin. Namun yang perlu kita fikirkan adalah nasib saudara-saudara seIslam yang terkorban dan al Aqsa di bawah penguasaan Israel Zionis.

Apa yang dapat kami bantu wahai saudaraku...

1. Sekiranya anda seorang guru, ustaz, penceramah, rakan-rakan yang sedar dan cintakan saudara seIslam serta al Aqsa, sampaikanlah kepada mereka akan kepentingan Palestin, Masjidil Aqsa serta semaikan di jiwa mereka kisah pahlawan Islam dan penderitaan saudara kita di sana. Sesungguhnya kita ini disatukan dengan kalimah La ila ha illaLLah.

2. Sekiranya anda berkemampuan dari segi kewangan maka bolehlah menderma di sini.

3. Sampaikan berita-berita terkini mengenai palestin dan umat Islam di negara lain melalui emel, YahooGroup, sms, mms, majalah dan sebagainya sebagai medium penyampaian untuk memberi kesedaran kepada umat Islam dan rakyat Malaysia umumnya tentang penderitan rakyat Palestin.

4. Anda boleh berusaha untuk memboikot barangan atau pengeluar yang membantu Israel dalam membangunkan ekonomi dan membunuh umat Islam di Palestin.

5. Sekiranya anda seorang penulis, wartawan, kolumnis, atau seorang yang mempunyai kesedaran tentang pentingnya menyelamatkan tanah Palestin, al Aqsa dan umat Islam silalah untuk menulis surat, menulis artikel, petisyen. Mudah-mudahan dengan usaha ini, ada di antara mereka yang berautoriti dan benar-benar sayangkan Islam akan memanjangkannya kepada pihak atasan, kedutaaan dan lebih dari itu OIC.

6. Sekiranya anda seorang penulis blog, admin laman web, pereka grafik yang kreatif membuat widget bolehlah memaparkannya di blog dan web masing-masing. Disarankan juga untuk memakai baju 'bebaskan palestin' contohnya.

7. Jangan lupa untuk mendoakan mereka di Palestin, juga umat Islam di seluruh dunia juga kepada pejuang-pejuang Islam yang sedang berjuang di negara masing-masing.

Mudah-mudahan dengan usaha kecil kita ini dapat meringankan beban penderitaan umat Islam di Palestin. Dan ALlah memandang kita sebagai Muslimin yang telah berusaha untuk membantu saudara-saudaranya.. Insya ALlah.


lakukanlah apa yang kita termampu untuk keselamatan mereka. bukanlah bermaksud kita kena ke sana berperang bersama2 mereka (kalau mampu, alhamdulillah...), tetapi banyak lagi cara lain seperti yang disarankan oleh penulis asal keratan artikel di atas. dan aku percaya, ada lagi kaedah-kaedah lain yang tidak disebutkan oleh penulis yang boleh juga kita buat.

cuba bayangkan kalau negara kita yang sedang bergolak, sudah tentu kita mengharapkan ada orang yang dapat membantu kita mempertahankan negara kita dengan apa cara sekalipun, betul? kita tak patut setakat berasa simpati terhadap nasib yang menimpa mereka, tetapi perlu juga timbulkan empati dalam hati kita untuk memahami apa yang mereka di sana lalui...

aku bukan orang yang pandai nak susun kata2, tapi percayalah, aku sangat2 berharap kita semua dapat memainkan peranan kita dalam membantu saudara seIslam kita di palestin... biarlah sekecil mana pun peranan kita, biarlah selemah mana pun iman kita, please do our part...

wassalam...

p/s: kadang2 datang rasa sakit hati & malu tinggal kat negara yang tak reti2 nak tolong saudara seagama. aku berani kata negara kita ni sebenarnya bukan negara Islam, tapi cuma negara sekular yang majoriti rakyatnya beragama Islam. wallahu'alam...

Monday, January 5, 2009

kali pertama kujumpa denganmu... lalalala....

assalamualaikum semua...

sepanjang hidup saya selama *toot...* tahun, ini adalah kali pertama saya bertemu (chewah! macam nak dating lak) dengan twin egg yolks. untuk pengetahuan semua, saya adalah penggemar telur ayam, terutama sekali telur goreng mata lembu dan telur separuh masak (tapi saya tidak membela hantu raya ye...).

kejadian berlaku pada waktu malam (time tak ingat) hari sabtu 2 januari 2009. pada waktu itu, saya berasa amat lapar dan teringin untuk menggoreng telur dadar untuk dimakan bersama nasi lemak yang dimasak pada waktu siang hari yang sama.

pada mulanya saya tidak perasan akan keadaan rupa bentuk telur itu selepas saya memecahkannya ke dalam sebijik mangkuk. akan tetapi selepas saya membuang kulit telur ke dalam plastik sampah dan seterusnya membasuh tangan, saya mulai perasan rupa bentuk telur tersebut. saya menjadi amat jakun sebentar. eiiii!!! wuuu... waaahhhh!!! wuiyooo!!! phewwwittttt....


rupa telur setelah dipecahkan ke dalam mangkuk

saya amat terperanjat apabila melihat twin egg yolks ini. walau bagaimanapun, telur itu amat bernasib baik kerana saya tidak terus mengkategorikannya sebagai telur buruk dan busuk, atau melemparnya ke dinding atau lantai. nasib baik juga untuk saya kerana jika saya melempar telur itu merata-rata tempat, bercintalah saya untuk membersihkan dinding atau lantai tersebut.

pada hemat saya, egg yolks tersebut mempunyai saiz yang kecil sedikit berbanding saiz egg yolk yang normal. walau bagaimanapun, telur tersebut mempunyai saiz yang normal seperti telur2 yang seangkatan dengannya.

pada awalnya saya merasakan teramatlah ruginya untuk saya menggoreng telur itu, apatah lagi mahu mendadarnya. ini kerana, rupa bentuk asal telur itu pasti akan berubah apabila dimasukkan ke dalam minyak yang panas.

tetapi, saya dengan pantas sekali mula berfikir secara rasional. setelah membuat ujian deria (lihat, bau dan sentuh menggunakan sudu) terhadap telur itu, saya mulai membuat perkiraan. dengan mengambil kira faktor-faktor seperti rupa dan bau telur itu, tujuan sebenar saya memecahkan telur itu, serta kesan dan akibat yang akan berlaku jika saya membiarkan saja telur itu, saya pun membuat keputusan untuk meneruskan niat saya untuk menggoreng telur tersebut. walaupun begitu, saya menukar sedikit rancangan saya iaitu saya tidak akan mendadarnya tetapi hanya akan menggoreng telur tersebut menjadi telur mata lembu sahaja.


telur sedang digoreng di dalam kuali

setelah telur itu selamat digoreng, beginilah rupanya seperti gambar di bawah ini... selepas digoreng, egg yolks masih cair2 manja... sluurrrppp...

takde rupa sunny side up sebab egg white dah menutupi egg yolks

rasa telur dengan twin egg yolks ini tiada bezanya dengan telur2 yang normal, malahan lebih sedap lagi kerana kehadiran twin yolks itu, yummy!!!

untuk mendapat lebih maklumat tentang twin egg yolks atau tentang telur secara umum, boleh la klik di link2 di bawah ini:

http://www.minkhollow.ca/Hatching.......Double.html

http://www.bfhd.wa.gov/edu/eggucation.php

http://www.abc.net.au/science/.......inscience

peringatan: jika anda ingin membaca dari link yang ketiga, sila pastikan anda mempunyai pengetahuan asas mengenai anatomi ayam.

sekian entry saya untuk kali ini, wabillahi taufiq walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

p/s: ni agaknya kalau submit karangan ni kat chegu skolah, agak2 brape ek markah yang aku buleh dapat? :P

Saturday, January 3, 2009

berjaya jugak buat nasi lemak

i'm not much of a cook, even nasi lemak pun aku tak pass2 lagi ngehehe (apsal rasa macam tak lemak je ni? apsal santan macam berketul2 je kat atas nasi tu??). but today, i've succeeded!! nasi lemak tumis yg kubuat, buleh tahan juga rasanya haha! because of the halba, today's nasi lemak is soooooo fragrant macam nasi dagang. it's not that i never tried using halba in nasi lemak, only i put more halba in the nasi this time...

oke oke... before i go on, i want to admit that the nasi lemak is successfully made with the kerjasama of my significant other, hehehe... between him & i, he is more enthusiastic at trying new recipes/things. as for me, i'm not as adventurous as him, i'm more of the 'bersyukur dengan apa yang ada' type (ala, kalau pemalas tu, jangan la nak bagi alasan2 pulak kan huhuhu...).

we found the nasi lemak recipe on the net. we were actually sceptical of internet recipes, but we gave it a try anyway, & it turned out quite well! oh, i'm so excited! and we actually cooked the nasi lemak on the stove, tak guna rice cooker pun. based on my experience (and also my significant other's), bila masak nasi lemak guna rice cooker slalu tak menjadi... are we incompetent users of the rice cooker? hahaha, maybe la kot... gila la kalau benda simple camtu pun tak reti guna, ya ampunnnn!!!

the nasi lemak today is meant for lunch (ye la, aku ni buat keje slow & steady, dekat tengahari baru siap). it is almost 1 pm already, so we are going to have our lunch now... nak sikit? sila membuat temujanji terlebih dahulu & datang ke bangi untuk sesi menjamah nasi lemak :P

and oh, from now on, i'm not going to take internet recipes for granted & i won't be sceptical (oke, maybe a little bit) about them, especially the ones with good comments :D

p/s: there's one more thing that i have to admit - actually it was my significant other who are responsible for making the nasi lemak because i was busy preparing & cooking sambal tumis & sayur, hehehe... kena ngaku gak, kalau tak rasa bersalah sebab menipu :p and i promise next time i will try harder at cooking nasi lemak. but i am sooooo proud of my significant other, hehe...

Thursday, January 1, 2009

Palestin... Apa Yang Dapat Kami Bantu..

Palestin... Apa Yang Dapat Kami Bantu..
Dilulus terbit pada Thursday, January 01 @ 16:02:40 MYT oleh TokPenghulu
Oleh Anak_Pejuang

" Sebenarnya kisah Palestin tenggelam dan timbul, kerana banyak isu lain yang lebih diutamakan di dalam akhbar-akhbar dan media massa. Sehinggalah beberapa hari ini israel semakin mengganas dan membunuh lebih 300 orang Palestin.

Apa hebatnya Palestin sehingga semua umat Islam perlu mengambil cakna kepadanya?


Palestin dianggap tanah suci umat Islam berdasarkan firman ALlah yang bererti:

"Wahai kaumku! Masuklah kamu ke tanah suci yang telah ALlah subahanahu wa ta'ala telah perintahkan bagi kamu sekalian" (Surah al Maidah : Ayat 21)


Palestin adalah tanah yang diberkati ALlah. Firman ALlah yang bererti:

"Maha Suci ALlah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada satu malam dari Masjid al Haram ke Masjid al Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya." (Surah al Isra' : Ayat 1)


Firman-Nya lagi yang bererti:

"Dan telah Kami tundukkan untuk Sulaiman angin yang sangat kencang tiupannya yang berhembus dengan perintah-Nya ke negeri yang Kami telah memberkatinya. Dan adalah Kami Maha Mengetahui segala sesuatu." (Surah al Anbia' : Ayat 80)


Di tanah itu terdapat Masjid al Aqsa yang merupakan kiblat umat Islam yang pertama sebelum ditukar ke Masjidil Haram menghadap Kaabah. RasuluLLah telah bersabda yang bererti:
"Tidak digalakkan mengambil berat dalam pengembaraan kecuali kepada 3 masjid; Masjid al Haram, masjid ini (Masjid Nabawi) dan Masjid al Aqsa. " (Riwayat Bukhari, Muslim, Ibnu Majah dan Abu Daud)

Di bumi ini, terdapat ramai pesuruh ALlah yang diutuskan antaranya adalah Nabi Ibrahim, Nabi Ismail, Nabi Ishak, Nabi Luth. Di sini juga adalah bumi Nabi Muhammad sallaLLahu 'alaihi wasallam di isra'kan.

ALlahu..ALlah...

sila baca sambungan artikel ini di sini.
sebagai lanjutan, boleh juga klik di
sini,
di sini, di sini dan di sini juga...

Bantulah Saudara Kita di Palestin. Boikot Israel!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin