Wednesday, August 11, 2010

Azam Ramadhan

Pejam celik pejam celik, dah masuk hari pertama Ramadhan dah kita ye. Zaman sekarang ni memang cepat je rasa masa tu berlalu kan?

Pagi tadi korang bersahur apa ek? Aku sahur capati dengan sambal sardin, sedap tau!!!

Aku memang tak pernah ada azam tahun baru, tapi azam Ramadhan memang tiap2 tahun ada. Cuma berjaya dengan tidak je (aku hamba yang lemah, huhuhu...). List aku basically sama je tiap2 tahun:

1. Menjaga deria dengan sesempurna yang boleh. Makna kata, jangan join gossip group kat office, jangan tengok rancangan2 gossip artis, cerita2 tahyul & yang seumpamanya, jangan bercakap2 kosong, etc. Eh korang, telan air liur, korek hidung & korek telinga tak batal puasa ek, hehehe...

2. Rajin2 menunaikan solat tarawih, tak kira la sama ada di masjid atau di rumah. Selama ni nak dapat solat tarawih at least 4 kali seminggu pun aku liat, uwaaaa!!!!! Kalau aku ada anak kecik, boleh la kata tuntutan menjaga anak kecik tu lebih afdhal daripada solat tarawih, ini aku cuma ada anak mata, anak tekak & anak rambut je, uhuk uhuk!!

3. Lipatgandakan masa untuk membaca Al-Quran. Kalau boleh nak khatam satu Al-Quran setiap kali Ramadhan, tapi kalau dapat baca 5-10 minit setiap kali sebelum/selepas solat pun dah rasa bersyukur sangat2 dah.

3. Berjimat dalam perbelanjaan makanan. Jangan ngada2 nak beli itu ini, especially masa kat pasar Ramadhan tu... itu nafsu je lebih, padahal masa berbuka tu nanti, makan kuih 3 ketul pun dah sendawa, burppp!

4. Jangan tido lepas bersahur & lepas solat Subuh, especially pada hujung minggu. Aku tatau la kenapa dengan aku ni, memang favourite activity aku adalah tido, hehehe...

5. Buat lebih kebaikan, sama ada terhadap diri sendiri, suami, keluarga atau orang2 yang tak dikenali. Kalau ada orang mintak sedekah tu, jangan banyak soal, bagi je seberapa yang ikhlas & termampu. Kalau dia tipu kita, itu hal dia dengan Allah (Statement ni aku pinjam dari status update seorang rakan di FB. You know who you are friend. If you read this, please leave a comment ya :D).

6. Banyakkan bersabar, especially kalau dilanda musibah, atau kalau terjumpa driver yang bawak kete macam orang tak tahan nak terberak, atau terjumpa driver yang suka potong queue, atau 'ter'bersembang dengan officemate yang tak tau bila nak stop & benda2 yang seangkatan dengannya...

7. Buang rasa benci di hati & maafkan orang2 yang buat silap kat aku. Tapi bila aku dah maafkan tu, jangan la pulak amik kesempatan lagi, kang ada yang kena luku kepala tu kang! Kurang kualiti la pahala puasa aku nanti :(


Untuk kawan2, marilah kita meningkatkan tahap & kualiti puasa kita tahun ni. Manalah tahu Ramadhan yang ni jadi Ramadhan terakhir utk kita, so we should make the best of it!

Apa yang penting, kita kena konsisten supaya amalan baik yang kita dok buat masa bulan Ramadhan tu berkekalan kita buat sampai ke anak cucu bila2. Amiinnnnn....



Image Hosted by ImageShack.us

3 comments:

SyidaGorjes said...

yg no 4 tu aku tak bape sure aku bole buat ke tak.sbb tido juga adalag fevret ku.

armouris said...

info tentang puasa Ramadhan di SIHAT SELALU - Puasa Baik Untuk Kesihatan

shaza said...

selamat berpuasa jugak moon..

Bantulah Saudara Kita di Palestin. Boikot Israel!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin