Tuesday, June 30, 2009

Yeaaaa pandai!!!!

Last Sunday, aku & my significant other pergi ke rumah adik iparku kat Taman Melawati sebab ada makan2 sempena birthday anak dia. Nama birthday boy - Addin.

Addin ni sebenarnya baru masuk 3 tahun, tapi bijaknya lah budak ni... Kalau aku ada anak nanti, kalau boleh nak anak aku sebijak Addin :) Apa2 pun, tetap akan bersyukur walau macamana pun sifat anak aku nanti, insyaAllah...

Addin dah hafal 1-10 dalam Bahasa Melayu & English, dah kenal huruf rumi (huruf jawi sedang menyusul), dah hafal ayat Kursi, surah Yassin ayat 1-10, dah hafal doa makan, doa nak tidur, doa bangun tidur, doa naik kenderaan, etc...

Maknya kata, dia rajin tengok CD yang ada kartun atau budak2 kecik menyanyi nasyid doa2 tu.

Addin ni halus je budaknya, compared to sepupu dia nama Harraz yang umur setahun setengah (anak kakak ipar), memang Addin ringan. Siap boleh tergolek lagi si Addin tu kalau Harraz peluk dia, hehehe...

Suka betul dia dapat toys dari mak2 & pak2 sedara dia.

Aku & my significant other bagi blocks yang ala2 Lego tu, tapi yang kitorang beli lagi besar saiz bloknya. Bukak je, terus suruh my significant other buat raksasa, haha! Agaknya nak bagi mainan otromen dia fire kat raksasa tu kot...

Addin memang suka kalau orang nyanyi lagu birthday untuk dia, siap suruh nyanyi ulang2 lak tu. Abis nyanyi, dia la yang paling gumbira, tepuk tangan sambil jerit, "Yeaaaa pandaiiii!!!!".

Maksudnya dia la yang pandai :D

Tak sempat nak amik gambar makanan, cuma sempat rakam aksi si kecik ni je... Sorry, video ni tak berapa clear la pulak.

video

Makanan yang ada hari tu - nasi ayam (adik ipar buat), pizza (beli je...), ice cream cake (adik ipar sorang lagi buat) & melon punch, yummm!!!


Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, June 25, 2009

Cian perut saya...

Aku rasa semalam aku makan banyak daripada kebiasaan.

Mana taknya, pagi sarapan nasi lemak & telur goreng - mula2 plan taknak beli nasi lemak sebab dah tau ada minum pagi pukul 10, tapi disebabkan lapar yang amat, kena gak beli (alasan!).

Pukul 10 makan laksa johor - semalam & Selasa, department aku buat self-inspection, so kakak kerani order la makanan untuk santapan para auditors & auditees, tapi aku makan sikit je sebab still kenyang & dah tau tengahari ada makan special.

Tengahari lak makan satay, nasi impit, kuah kacang & mihun. Siap tapau lagi you... :) - Ada orang belanja 500 cucuk satay & yang seangkatan dengannya. Still aku makan sikit jugak sebab kenyang lagi. Tu la pasal aku tapau part aku bawak balik rumah, hehehe...

Petang makan makanan2 yang ditapau tu - panaskan dalam microwave, makan dengan my significant other, pastu dua2 kenyang sampai la pagi tadi. Ni kira dinner la ni.

Banyak tak? Makan bukan hobi aku, so sekali-sekala makan banyak macam ni, rasa macam nak pecah perut ni.

Taubat dah, lepas ni taknak paksa diri makan banyak2, kesian kat perutku, huhuhu...


Image Hosted by ImageShack.us

Monday, June 22, 2009

Terbakar!!

Salam...

Lama dah rasanya tak update blog ni. Sibuk sikit, pastu terjangkit pulak angin malas, tah dari mana tah.

Ni nak cerita, tengah hari tadi, masa nak balik rumah sekejap konon2nya... ternampak hutan terbakar berdekatan dengan kawasan rumah aku. Biasa la, first thing terpikir mungkin dah ada orang yang tolong report kat bomba kot.

Tapi rasa tak sedap hati. Aku pun call my significant other tanya pendapat sama ada patut ke tak aku call bomba. Kata dia, MESTI LA PATUT!!! Mana kita nak tau ada sesiapa yang dah report? Lain la kalau kita nampak & dengar sendiri ada orang yang call bomba bagitau pasal kebakaran tu...

Tah hapa2 kan aku? Benda2 camni pun nak tanya laki dulu, kikiki...

So aku pun dail la 994, bagitau bomba kat mana yang terbakar. Aku tanya gak kot2 dah ada orang yang report pasal kebakaran kat kawasan yang sama, tapi bomba tu kata takde orang report, baru aku je (kalau aku tak report, memang lagi menjadi2 la api tu...).

Bomba siap call aku balik 2-3 kali tanya kat mana exactly tempat yang terbakar tu, siap kena bagi instruction lak cemana nak gi situ dari plaza tol, hehehe...

Dalam pukul 2 camtu, aku nak gerak semula ke pejabat (kantoiii!!!!!), lalu kat kawasan yang sama. Dah nampak sebuah lori bomba tengah padam api tu. Pastu nampak lagi sebuah lori bomba baru sampai.

Aku pun dengan tidak melepaskan peluang, terus park kete tepi jalan & capai kamera dalam handbag untuk amik gambar kawasan & pokok2 yang dah rentung tu. Ingat nak la jugak amik gambar brader2 bomba tengah padam kebakaran, tapi takleh la pulak sebab diorang dah masuk jauh dalam hutan semak samun tu, aku lak berhenti kat tepi jalan je. Gambar2nya sila tengok di bawah ye.








Masa balik dari pejabat tadi, ternampak 3 buah lori bomba, tapi my significant other kata dia nampak 4 buah.

Aku gembira sangat2 dapat menunaikan tanggungjawab untuk kawasan tempat tinggal aku. Cuba bayangkan kalau takde sesiapa pun yang tolong report kat bomba, cuba bayangkan kalau semua orang fikir dah ada orang yang dah report, mau merebak api tu sampai ke rumah2 orang, Nau'zubillah!


Image Hosted by ImageShack.us

Monday, June 15, 2009

100 truths about me, heh!

Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 100 Truths about you.
At the end, choose 5 people to be tagged.


(To do this, copy and paste this note, erase my answers and enter your own, tag people then click publish post.)


WHAT WAS YOUR:
1. Last beverage: Air masak
2. Last phone call: My significant other
3. Last text message: Kak Noha
4. Last song you listened to: Mati Hidup Kembali by Butterfingers
5. Last time you cried: Last week, masa gaduh dengan my significant other

HAVE YOU EVER:
6. Dated someone twice: Err... Excuse me?
7. Been cheated on: Never
8. Kissed someone & regretted it: Hmmm, takde kot.
9. Lost someone special: Yeah, Tok...
10. Been depressed: Selalu la jugak.
11. Been drunk and threw up: Never!

LIST THREE FAVORITE COLORS:
12. Purple
13. Maroon
14. Olive

THIS YEAR HAVE YOU: (2009)
15. Made a new friend: Not really...
16. Fallen out of love : Sometimes, grrr....
17. Laughed until you cried: Yup, bila tengok cerita kelakar
18. Met someone who changed you: Yes
19. Found out who your true friends were: No, not yet.
20. Found out someone was talking about you: Yes! Why la people likes to do that?
21. Kissed anyone on your friend's list: Which friends list?
22. How many people on your friends list do you know in real life: Again, which friends list?
23. How many kids do you want?: 3 or 4 kids (jika diizinkan Allah...)
24. Do you have any pets: Did have 1, a hamster named Bros, tapi lama dah mangkat...
25. Do you want to change your name: Buat apa nak tukar, nama dah cun, hehe..
26. What did you do for your last birthday: Beli sepotong kek Secret Recipe pastu pi makan kat bulatan depan Masjid Putrayaja tu.
27. What time did you wake up today: 6.45 am
28. What were you doing at midnight: Last night ke? Already in bed, sleeping.
29. Name something/someone you CANNOT wait for: Someone yang dah janji kata nak jumpa pukul 10 pagi, tapi pukul 11.30 baru sampai. I hate janji melayu, aaaarrrrggghhhh!!!
30. Last time you saw your Mother: April lepas, masa KLIBF 2009
31. What is one thing you wish you could change about your life: Not to be too stubborn & hardheaded.
32. What are you listening to right now: Bitter Heart by Zee Avi
33. Have you ever talked to a person named Tom: Nope
34. What's getting on your nerves right now: My developing retail therapy habit. Habih duit oiii...
35. Most visited webpage: My blog, friends' blogs, wanitamelayu.com, myresipi.
36. Whats your real name: Munira bt S_ _ i_ _ N_s_ _ (fill in the blanks, hehehe...)
37. Nicknames: BIAH (ni aku bahasakan diriku kat Mak, Ayah & Makcik2, aku yang reka nama ni masa kecik2 sebab aku pelat sebut nama sendiri, heh!), MOON (ni senior bilik masa kat MRSM la yang suka2 letak nick ni sebab dia kata nama aku panjang [huh???], sampai sekarang lekat nick ni), ALONG (adik2 aku panggil aku kat rumah), MAKNGAH (family sebelah my significant other) & 'CIKMUN (family sebelah aku, huahuahua...)
38. Relationship Status: wife to my significant other.
39. Zodiac sign: Aries
40. Male or female?: Of course la female.
41. Primary school: Sek. Keb. Sri Skudai
42. Secondary school: Sek. Men. Skudai & MRSM Muar
43. High school/college/university? : UKM-KCKL
44. Hair color: Dark brown, almost black.
45. Long or short: Rahsia...
46. Height: 1.53m
47. Do you have a crush on someone? : Tahun ni takde, tapi tahun dulu2 masa budak2/muda2 tu biasa la...
48: What do you like about yourself?: Comel? Hahaha!!!
49. Piercings: Nope
51. Righty or lefty: I'm a righty!!!

FIRSTS :
52. First surgery: D&C after experiencing a misscarriage in 2007, huhu...
53. First piercing: Never.
54. First best friend: Rasanya macam Nur Hasanah, masa sekolah rendah dulu.
55. First sport you joined: Bola baling (main macam hampeh, tapi enjoy!!!)
56. First vacation: cameroon higland.1992
58. First pair of trainers: Kasut sekolah, kihkihkih!
59. Eating: Huh?
60. Drinking: Huh? lagi...
61. I'm about to: Finish this tag, sidai telekung kat ampaian, basuh langsir...
62. Listening to: Bunyi ceiling fan berputar mengikut arah jam.
63. Waiting : Dunno la...
64. What kids?: Not yet.
65. Get Married?: 2 years ago.
66. Career?: Kerja kat SPACE UTM, tolong sort out application forms sambil cuci2 mata tengok gambar2 brader hensem yang apply sambung belajar, hihihi!

WHICH IS BETTER :
67. Lips or eyes: Lips
68. Hugs or kisses: Can't make up my mind la ;)
69. Shorter or taller: Not too short, not too tall, but just nice...
70. Older or Younger: Older
71. Romantic or spontaneous: Spontaneous
72. Nice stomach or nice arms: Noce arms, so can help me with the heavy things, lol.
73. Sensitive or loud: Sensitive
74. Hook-up or relationship: Hook-up is a no-no.
75. Trouble maker or hesitant: Dua2 pun tak suka!!!


HAVE YOU EVER:
76: Kissed a stranger: Nope
77. Drank Hard Liquor: Never & not going to!!!
78. Lost glasses/contacts: Nope
79. Sex on first date: Berdosa la...
80. Broken someone's heart: Pernah kot, sorry...
82. Been arrested: Never
83. Turned someone down: Biasa... Especiaaly bila orang tu suruh buat benda bukan2.
84. Cried when someone died: Yes
85. Fallen for a friend?: Hmm, yes... :)

DO YOU BELIEVE IN:
86. Yourself: Tengok le keadaan macam mana.
87. Miracles: Yup. Walapun kadang2 kita rasa macam tak logik, tapi Allah tu Maha Berkuasa...
88. Love at first sight: Yes
89. Heaven: Of Course
90. Santa Claus: Nope. And I don't celebrate Christmas.
91. Kiss on the first date: Nope.
92. Angels: Yes.

ANSWER TRUTHFULLY:
94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time: Nope
95. Did you sing today?: Yes
96. Ever being cheated by somebody?: Nope
97. If you could go back in time, how far would you go?: Ke hari2 paling seronok masa zaman matrikulasi.
98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be?: Entah le... Tahun lepas macam tak best, so I don't want to relive any single day from last year.
99. Are you afraid of falling in love?: Nope
100. Posting this as 100 truths?: Yeah, ok, whatever... :D

Tatau nak tag siapa, tapi sesiapa nak buat tu dialu2kan sangat :)


Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, June 10, 2009

Rindunya kat UKM... (part 2 - edisi gambar)

Laluan depan library

Pintu kecik ni la yang menyambungkan UKM dengan IMR...

Yang warna oren kat atas jalan tu adalah exam hall

MPG (lab) tempat amali & practical exam

Surau siswi - takde orang sebab belum masuk waktu solat, lagipun ramai student tengah bercuti kot

Pondok tempat melepak sambil buat last minute study sebelum masuk exam hall

Kecut perut bila nak exam...

Sampai sekarang aku tak tau TIBE tu abbreviation untuk apa

Pintu masuk UKM-KCKL kat Jalan Raja Muda Abdul Aziz

Foyer TIBE

Aku lagi suka jalan kaki gi daripada naik bas gi kelas, hehehe...

Jambatan (ke jejantas ek?) yang menghubungkan blok2 yang ada DK & kafe dengan blok yang ada MPG/TIBE/blablabla...

Cute kan solar plant ni? Aku suka...


Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, June 7, 2009

Rindunya kat UKM... (part 1)

Rabu & Khamis yg baru lepas ni, pi berkursus kat UKM-KCKL. Wahhhh!!! Tempat lamaku, rindunya!!!! It's been 8 years since I've graduated from university. Dah tua bangka dah rupanya... Bila la nak sambung master ni... Pemalas betul!

Taknak cerita pasal kursus. Ala, kursus biasa je, anjuran Fakulti Farmasi & DKSH (sambil2 company tu promote equipment).

Nak cerita pasal UKM-KCKL je. Sejak 8 tahun yang lepas:

1. Jabatan Farmasi yang dulunya di bawah FSKB, sekarang dah jadi FAKULTI Farmasi. Hebat!

2. Dekan FSKB ku yang terchenta pun sudah berubah. Time aku dulu Prof Azman (ajar subjek biochem) yang dekan, sekarang Prof Norhani (opto).

3. Pintu kecik dekat2 dengan kafe yang kitorang dulu2 selalu guna sebagai shortcut dari UKM ke IMR kat sebelah tu dah tutup. Kalau dulu, tu la jalan aku pi lab kat IMR masa final year project aku dulu, kawan2 aku pun selalu lalu situ je kalau nak pi animal house kat IMR.

4. Pintu belakang yang menghala ke HKL dah tutup untuk kereta. Aku perasan, cuma motosikal & pejalan kaki je yang boleh lalu situ.

5. Aku rasa time aku belajar dulu, macam takde je cat Blok A ke B ke C ke apa2 la kat setiap blok yang ada. Ke aku yang pelupa? Hmm...

6. Ada bangku untuk melepak2 berdekatan tangga utama kat foyer TIBE, dulu takde (kot...).

7. Pintu belakang kat DK4 dah tembus ke satu lagi lecture hall yang belum wujud semasa zaman aku belajar2 dulu.

8. Berhadapan blok opto & blok kafe ada satu kawasan tanah lapang yang berpagar yang tak dapat aku pastikan kawasan apakah itu. Kalau ada sesiapa student UKM-KCKL yang terbaca entry ni, jangan la segan silu bagitau aku apakah kawasan lapang itu ye...

9. Jabatan di bawah FSKB memang bertambah2 banyak.

10. Dah bertambah2 asrama luar untuk student sebab KTSN kat Taman Tasik Titiwangsa tu tak mampu nak tampung semua student.

11. Dr Ruzita dah jadi Pengetua KTSN ke? Laaa... Baru aku tau...

12. Yang lain2 tu, aku tak perasan apa lagi yang berubah.

Pernah pi UKM-KCKL lepas grad, kalau tak salah aku 2 kali - sekali masa pi meeting biomedic kat bilik mesyuarat FSKB, sekali masa nak jumpa member sebab nak bagi wedding present kat dia. Tapi dua2 kali tu pi sat sangat, tu yang tak perasan perubahan2 yang ada.

Ok la, tengok gambar pulak la, oke...

Blok yang menempatkan DK 1 & DK 2

Tengok jambatan ni teringat masa ternampak coursemate sendiri naik basikal tua sambil pegang henpon (time tu dia antara yang terawal la yang ada henpon, hehehe...)

Dulu kalau kitorang pi kelas jalan kaki, masuk ikut pintu pagar ni je. Lalu padang bola HKL, emergency dept, forensik sume...

DK 4 - tempat kursus berlangsung

Wah wah wah.. sedapnya cik adik berbaju purple tu makan...

Tempat menghilangkan lapar. Lepas OSPE (objective structured practical examination) Parasitologi, semua tak mau makan mihun/mee/laksa/spaghetti - geli tengok cacing, hehehe...

DK 4 - paling teringat muka Prof Rahim (Imunologi), Dr Rohi (Toksikologi), Dr Sharifa (Patologi) mengajar kitoraang kat dewan kuliah ni...

Library tempat menelaah/tidur/bertenet. Hai... macam2!

Kawasan lapang ni dulu tempat apa aaarrr??? Hilang ingatan terus!!


Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, June 4, 2009

Meh makan meh!

Lauk untuk dinner hari dah siap. Lepas ni boleh makan :D

Masak simple2 je - udang supreme & sayur campur dalam sos tiram.

Resipi udang supreme dapat dari myresipi. Masa aku taip entry ni myresipi macam temporarily unavailable. Nanti bila dah boleh bukak, aku masukkan link yang sebenar.




Resipi sayur dapat dari Mak masa bujang2 dulu (lauk sayur kegemaran seisi keluargaku. My significant other pun suka!).




p.s: At last habis juga udang, kacang buncis, lobak merah & kobis dalam peti ais tu... Suka, suka!

p.p.s: Ni takde kaitan dengan makanan di atas, tapi cuba la visit ke sini, doodlets yang comel2... Geram betul!!! Rasa macam nak beli je, hihihi...


Image Hosted by ImageShack.us

Monday, June 1, 2009

Kuey Teow Goreng Doli

Aku tak tau apasal aku tak buat posting ni awal2 dulu. Masa pi Doli ni time PRK P059 Bukit Gantang hari tu. Takpe la, sekarang aku cerita.

Kuey Teow Goreng Doli ni memang fofular & feymes kat Taiping ni. Kalau siapa2 ke Taiping, kena makan sekurang2nya sekali kat sini. Lokasi Kuey Teow Goreng Doli ni betul2 berhadapan dengan Pusat Kesihatan Taiping.

Nak tau alamat? Sila lihat gambar di atas.

Aku memang teringin sangat nak makan kat Doli ni sejak my significant other dok kata kuey teow dia sedap. Menurut kata my MIL, Doli ni dah start wujud sejak my MIL belum kahwin pun lagi dengan my FIL (bujang trangtangtang lagi...). Lama betul bisnes Doli ni rupanya. Bermula dengan gerai kecik, sampai la ni, gerai tu dah ditransformasikan kepada kedai berhawa dingin, bermeja marmar. Fuiyoooo!!!

Killer menu kat sini of course la kuey teow goreng dia. Yang power tu sebab diorang tak goreng guna dapur gas biasa, tapi guna dapur arang, tu yang sedap sehingga menjilat pinggan tu...

Nasi ayam Doli pun best gak. Nasi dia lekit2 sikit, lepas tu sambal dia manis2 sikit, sambal kicap dia pedasss, ayam dia lembut. Sup dia pun ok gak la, berasa. Semua2 tu memang masuk sangat rasanya!!!

Mee rebus dia so so je. Aku pernah rasa mee rebus yang lagi sedap, iaitu Mee Rebus Haji Wahid kat JB, hehehe. Rindunya nak makan lagi...

Masa gi tu, aku gi dengan my significant other (of course la kan), my PIL, my SIL & my nephew yang sangat tak reti duduk diam (hahaha!!!). Kitorang semua bersempit2an dalam Kelisa comelku. Masa tu baru la terasa macam nak beli kereta baru yang besar sikit, hihi...

Sampai2 je kat situ, mak aiiii!!! Ramai gila manusia. Ni mesti penangan PRK Bukit Gantang yang happening tu. Nasib baik la ada gak satu dua meja yang vacant, so cepat2 la kitorang duduk sebelum orang lain duduk, hehehe...

Ni ler yang kitorang order hari tu...

Aku order nasi ayam, my significant other & my MIL order kuey teow goreng, my FIL order mee rebus & my SIL order kuey teow goreng special. Kuey teow goreng special berbeza dengan kuey teow goreng biasa dari segi portion of the meal. Makna kata, kerang, udang & telur pun lebih la, nyam nyam!!!

Kuey teow goreng Doli yang fofular lagi feymes itew...

The accompanying sambal kicap

Teh o ais limau yang sangat menyegarkan tekak...

Nasi ayam pun sedapppp!!!

Mee rebus ni biasa2 aje

Nanti bila Mak & Ayah datang Taiping, kitorang bawak pi makan kat Doli ek. Rugi kalau tak pi...

Ni mesti pernah ada kes budak tersepit atau meja pecah ni, hmmm...

Pintu masuk Doli

Akan kujejakkan lagi kakiku ke sini


p/s: Nak baca lebih lanjut tentang Kuey Teow Goreng Doli, bolehlah baca kat sini.



Image Hosted by ImageShack.us

Bantulah Saudara Kita di Palestin. Boikot Israel!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin