Monday, July 6, 2009

Singgang

Percubaan masak singgang kali ke berapa tah, tapi kali ni baru rasa dia sedap giler (masuk bakul angkat sendiri, hehehe...) sehingga menjilat pinggan (literally speaking!) . Memang orang cakap, masak singgang ni simple je, tapi untuk insan yang kurang berbakat macam aku ni, rasa macam ni satu achievement tawwww...

Resipinya simple je, ni untuk 2-3 orang makan:

* 4 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1 inci kunyit hidup (dah try pakai serbuk kunyit, tapi rasa tak best langsung!)
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci lengkuas
* 10 biji cili padi (best makan pedas2 berasap nih)
2 batang serai - diketuk
3 atau 4 potong ikan nyok2 (apa nama lain ikan ni ek?)
air asam jawa secukupnya
1 sudu kecil pati ikan bilis pati ikan bilis - optional
gula & garam secukup rasa


Cara2nya:

1. Tumbuk bahan2 yang bertanda *. Pastu tumis sampai naik bau sekali dengan serai.
2. Masukkan air dalam 2-3 cawan gitu. Biarkan mendidih.
3. Bila dah mendidih, masukkan pulak serbuk pati ikan bilis, garam & gula secukup rasa.
4. Kacau2 & biarkan mendidih lagi sikit.
5. Pastu masukkan potongan ikan. Bila ikan tu agak2 dah masak, masukkan air asam jawa (ikut la nak masam banyak mana).
6. Didihkan lagi sampai ikan tu masak. kalau tak cukup garam ke air asam ke, silalah tambah apa2 yang patut ye...
7. Tadaaaa!!! Dah boleh makan...


Ni la hasilnya...





Image Hosted by ImageShack.us

4 comments:

rozana said...

moon...
ini singgang versi johor kn?
aku mula2 dtg kltn x bole mkn singgang diorng sbb xde kaler...
plain jek..
skang dh 8 thn ok ckit..
tp mmg rindu yg kaler kuning ni...
budak2 pn suka kalo colorful..
tp since ank2 dh terbiasa singgang ala kelantan...kalo biat singgang kuning ni mmg x layan jek diorng..ish..ish...

al-qamar said...

zana, singgang ni arwah nenek aku selalu buat, hampir setiap hari. dapat buat dalam belanga tanah tu lagi best.

kalau ko buat singgang kaler kuning ni, alamatnya ko sorang2 le yang makan ye :)

Sidratul Muntaha said...

heheh
singgang ni mkn selama 60hari waktu pantang dulu
hmm..
sedap!
sebab akak ipar yg buatkn
klu tak ikan selar mesti buat dgn ikan haruan..
yum yum yum...
anto sini semangkuk mak moon.
guna pos express..
hahahaha

CATZ said...

woww...nampak sodapnyaaa..
bak le brg semangkuksss...
hiksss

Bantulah Saudara Kita di Palestin. Boikot Israel!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin