Thursday, January 29, 2009

Gerhana matahari 2009

Seperti yang ramai tahu, Isnin lepas kita di Malaysia sangat bertuah untuk melihat kejadian gerhana matahari separa. Tapi bagi aku, aku cuma menonton 'live telecast' yang konon2nya dapat ditonton melalui website www.angkasa.gov.my (lebih hampeh daripada yang kujangkakan). Walaupun aku tak dapat tengok secara live (live as in dengan mata kepala aku sendiri oke...) masa tu (terlupa ada x-ray film dalam gobok, huhuhu...), aku percaya ramai yang lebih bernasib baik daripada aku. Salah seorangnya adalah kawanku, Zainie. Sangat2 la beruntungnya kerana dapat melihat thru binoculars (rasanya ada filter pada binoculars tu kot...) & dapat snap gambo hanya dengan menggunakan kamera 2mp henpon cap sony ericsson. Memang rezeki ko la Zainie... Aku letak gambo gerhana yang ko snap kat sini ek, terima kasih sebab bagi aku post gambo ni kat blog aku :D

Zainie cakap: gambar gerhana matahari..taken at 17.59 using binocular and 2mp sony ericsson handphone. yang mcm bulan sabit tu matahari yang dilindung by bulan..kebetulan nak keluar beli pisang goreng...


Isk! Kalo la aku ingat kewujudan x-ray film dalam gobok petang tu, dah pasti aku akan dapat tengok secara live & amik gambo di sebalik x-ray film tu. Tapi apakan daya, bukan rezeki aku hari tu untuk dapat melihat kejadian Allah yang yang sangat cantik... gambo kat bawah ni aku dapat masa tengok yang konon2nya live telecast kat www.angkasa.gov.my

picture taken at approximately 17.36

Nak tengok gambo2 yang cantik, but somewhat different? klik kat blog Nurul, rakan bloggerku...

Gambo2 lain kat bawah ni aku amik kat Yahoo! News je, hehehe...

A bird sits on top of a crescent moon and star, a symbol of Islam, against a partial solar eclipse as seen through a filter in Kuala Lumpur January 26, 2009.

REUTERS/Bazuki Muhammad (MALAYSIA)

The moon passes between the sun and the earth during an annular solar eclipse as seen from Bandar Lampung, Indonesia Lampung province January 26, 2009.

REUTERS/Beawiharta (INDONESIA)

A crescent-shaped sun caused by a partial solar eclipse sets near a minaret of the Masjid Abidin mosque in Kuala Terengganu January 26, 2009.

REUTERS/Tim Chong (MALAYSIA)

The moon casts a shadow at the sun blocking it partially in a partial solar eclipse as it sets on Monday Jan. 26, 2009 at Manila's bay, Philippines.

(AP Photo/Aaron Favila)

Indonesian Muslim men pray near telescopes after watching the solar eclipse in Anyer beach, Indonesia's Banten province January 26, 2009.

REUTERS/Crack Palinggi (INDONESIA)

2 comments:

nurulzia said...

dear, i sempat tangkap gambar jugak..pastu ade rainbow..it's like gumpalan rainbow..i ade post kt my blog..sgt cantik gerhana tu..

mo'on said...

really? gotta see it! :)

Bantulah Saudara Kita di Palestin. Boikot Israel!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin