Thursday, December 18, 2008

mencantikkan blog ku...

hari ni, disebabkan kekurangan kerja untuk disetelkan (sapa nak jadi buhsan gile macam aku, silakanlah menjelirkan lidah anda & menjadi jeles, otherwise jangan jeles oke...), aku pun mula la menggode layout blog aku, tengok kot2 ada page element yang aku boleh tukar/tambah/buang.

the latest page element yang aku baru tambah a few days ago adalah paparan waktu solat yang aku dapat dari www.islamicfinder.com. pun begitu, aku kurang paham dengan pelbagai prayer times calculation methods yang ada kat situ, so aku pun mula la search mana lagi aku boleh dapatkan paparan waktu solat untuk blog ku yang terchenta ni... aku jumpa kat website JAKIM, kat al-azim .com & kat waktusolat.net.

haaa.. yang tiga2 ni sume lagi ok daripada yang islamicfinder tu sebabnya sume ni tempatan punya. pastu aku pasan, ada perbezaan waktu solat di antara keempat2 islamicfinder, JAKIM, al-azim.com & waktusolat.net. tak caya? meh aku paste sket contoh jadual solat untuk kita bandingkan bersama...

waktu solat @ islamicfinder.com
(tengok yang kl nye)


waktu solat @ JAKIM


waktu solat @ al-azim.com


waktu solat @ waktusolat.net

kat atas tu sume waktu solat untuk hari ini, 18 Disember 2008 bersamaan 20 Zulhijjah 1429. kan ada beza waktu2 tu... so yang mana yang lebih tepat? aku pun tatau sbb aku bukan ahli falak hehehe... aku ikut yang JAKIM aje la sebab JAKIM tu kan gomen, so mesti (& sepatutnya) diorang dah consult dengan ahli falak seluruh mesia ni untuk tentukan waktu solat kan? kalau tak betul jugak, sendiri mau ingat la...

eh jap! tapi kan, kat website Persatuan Falak Syari Malaysia (PFSM), waktu solat yang diorang gunakan sama macam al-azim la. apsal tak sama dengan JAKIM punya ekk? hmm... kaedah pengiraan berbeza2 ni. tengok kat bawah ni pulak.


dari website PFSM

takpela... guna la yang mana2 pun. kalau taknak was2, make sure dah masuk waktu betul2, baru solat hehehe...

4 comments:

sejutawajah said...

bagus btl usaha murni ko nih..psl aku pn terpikir perbezaan waktu2 solat dr provider ni,tatau n ikut yg mana..

mo'on said...

dah lama aku pasan sebenarnya, baru terpikir nak letak kat blog hehe. rasa mcm nak je amik crash course pasal ilmu falak ni...

sejutawajah said...

amik jek..kalo ko mmg sempat..berguna tu ilmu..priceless..err..xde ker shortcourse tang ilmu tu?hmm bole propose kt jakim ni kn..biar bnyk ckit ilmu rakyat mesia ni..dr dok tgk sinetron indon jek ari2 kt tv..baik diorng bg info psl benda2 am ni kan!

fahmijarai said...

thanx 4 da info... berguna sgt..

Bantulah Saudara Kita di Palestin. Boikot Israel!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin